Pentru cei care au ramas prin America am sa pun cateva informatii financiare care sunt in folosul fiecaruia pentru ca nu majoritatea sunt familiarizati cu ele:Primele lucruri care le faci dupa ce ajungi aici, si sti ca o sa ramai pe pamant american mult timp , sunt :
- iti deschizi un cont in banca
A avea un cont in banca este un lucru foarte obisnuit si util aici, majoritatea locurilor acceptand "plasticurile" Visa sau Master Card ca modalitate de plata. Exista checking si saving account. Care este diferenta?
Checking-ul iti da posibilitatea de a scrie cecuri cand platesti, dar nu iti ofera dobanda la bani care ii ti in cont. La saving account este aproximativ invers, primesti dobanda dar ai un numar limitat sau chiar deloc de cecuri pe care le poti scrie.
Exista debit si credit card. Care este diferenta?
Debit inseamna ca iti depui tu bani in cont pe care ii folosesti pana ti se termina suma depusa. Credit inseamna ca banca iti acorda un imprumut pe care il poti plati inapoi dupa o luna de zile partial sau integral.
Ce este un credit card?
Un imprumut pe care banca ti-l acorda si pe care il poti folosi in scopuri personale. De la data in care ai folosit bani si pana trebuie sa-i platesti inapoi este aproximativ cam 3-4 saptamani. Cand primesti statementul (factura) de la banca ei iti cer sa platesti doar minimul, adica o parte din suma folsita, restul reportandu-se pentru lunile urmatoare, la suma adaugandu-se o dobanda care de obicei pentru inceput este foarte mare 20-24%. Daca platesti integral suma nu te costa nimic, adica ai avantajul de a folosi banii banci pentru cateva saptamani, daca ai ajuns intro mica criza de bani si sti ca in cateva saptamani ii poti plati inapoi.
Ce faci de unde incepi daca nu ai un credit card si credit history?
La inceput pentru ca nu ai nici un credit history cei mai multi o sa te respinga asa ca de recomandat este sa aplici la banca unde ai deschis contul; iti vor da la inceput un secured card (depui o garantie), adica depui o suma de cateva sute de dolari care reprezinta creditul tau pe care il folosesti rimp de 6-12 luni dupa care cardul devine 'unsecured" primesti depozitul inapoi si iti mareste limita de credit ( adica bani pe care banca ti-i imprumuta).
La ce foloseste construirea creditului ????
Majoritatea locurilor unde mergi sa cumperi lucruri de valoare si servicii (masina, casa, un telefon mobil cu contract, sau telefon fixi , cablul sau electricitatea)) iti verifica credit history-ul sa vada daca esti un client serios sau ai avut probleme in trecut. Chiar si la angajare se verifica ce credit history ai, asta pentru locuri de munca mai profesionale.In functie de punctaj, care poate fi intre 600 si 800 puncte, primesti o dobanda mai mica sau mai mare la imprumutul care-l faci daca iei un produs in rate, sau iti cer o garantie de catve sute de dolari pentru un contract de telefon. Totul ia timp ,, viitorul in tara asta este strans legat de cum ti-l construiesti asa ca e bine sa incepi cat mai curand sa-ti costruiesti creditul !!!!
E bine sa platesti suma totala inapoi? Ce se intampla daca nu ai platit la timp?
Daca nu vrei sa platesti dobanda dupa bani, este recomandat sa platesti la sfarsit de luna toti banii inapoi. Dupa ce trece ceva timp (peste un an de zile ) alte companii o sa iti trimita oferte sa aplici pentru credit carduri, si de obicei ai o perioada de 6-12 luni in care iti ofera zero APR( anual procentage rate) adica zero dobanda timp de un an, si atunci platesti doar minimul, care iti spun ei luna de luna , folosindu-te de bani lor fara a plati dobanda. Daca ai omis sa platesti la timp o sa apara penalizari adica "late fees" care sunt de cateva zeci de dolari si care de obicei iti afecteaza creditul, pentru ca esti un rau platnic.
De unde poti afla ce credit ai, ce punctaj?
Exista trei birouri mari de monitorizare a creditului tau de unde poti obtine aceste informatii, dupa 6-12 luni de la obtinerea si folosirea credit cardului. Acestea sunt Equifax , Transunion si Experian care au numere de tel unde suni si poti sa obti informatii despre creditul personal. Unele cer sa platesti, de obicei insa ai dreptul sa primesti gratuit prin posta o data pe an aceste informatii. Numerele de telefon le gasiti pe paginile lor de web.Indemn de final !Datoriile sunt bune atata timp cat sti ca le poti plati fara sa ai dobanzi foarte mari la banii imprumutati. NU te lasa impresionat de faptul ca ai bani si-i poti folosi, acestia trebuiesc platiti inapoi, banca abia asteapta sa faca bani de pe tine platind dobanzi mari.
Aveti intrebari? Le astept !
No comments:
Post a Comment