Tuesday, April 20, 2004

Info utile

M-am gandit sa pun cateva informatii utile pentru cei care vin prima data aici. Cei care au mai fost si au idei sau sugestii care pot fi de ajutor si altora astept sa-mi scrie!!!
- exista un centru pentru Studenti Internationali care e situat downtown, unde aflati informatii utile despre cazare, locuri de munca, cartele telefonice, taxe la sfarsitul sezonului, calatorii la Washington, probleme generale, etc..( Nick sau ceilalti sunt foarte amabili dar nu abuzati de bunatatea lor ca ei au zilnic de-a face cu sute de studenti cu aceleasi probleme ca si voi !! )
- daca pui un anunt la student center fi sigur ca si datezi anuntul si esti foarte clar in ceea ce vrei sa transmiti prin mesaj, si informatiile de contact sunt scrise clar sa se inteleaga!!!! stiu ca suna banal insa majoritatea omit aceste mici dar importante detalii !!!!
- aplici pentru Social Security Number (undeva intr-o cladire a primariei pe strada 3, fara de care nu prea poti sa fi platit cu cec la locul de munca.
- este de recomandat sa-ti deschizi un cont in banca unde sa-ti pastrezi bani de la locul de munca.
- fara cont in banca vei fi taxat aproximativ 5$ de catre banca pentru fiecare cec pe care vrei sa il incasezi sau ai sansa sa-i pierzi sau sa-ti fie furati.
- daca vrei poti sa aplici pentru ID si carnet de conducere american in Salisbury la DMV ( Department of Motor Vehicles)- transportul in oras cu bus-ul costa 2$ si cu acel bus tiket poti circula 24 ore, de la 6 dimineata pana a doua zi dimineata la 6, bus-ul circula 24/24, 7/7 adica non stop, bani pt. bilet trebuie sa-i ai fix 2$ soferul nu are de schimb !!!! daca vrei poti cumpara un abonament (buss pass-10 bilete cu 15$).
-multi studenti cumpara o bicicleta cu 60-100$ cu care circula toata vara si mai salveaza ceva bani, mai ales daca distanta de la locuinta la locu de munca nu e foarte mare, atentie insa ca uneori se poate sa ploua zile la rand .....
- varsta legala pentru a intra intr-un bar sau pentru a cumpara bauturi alcoolice este 21 de ani (fara exceptii) si va trebui sa aveti un act de indentitate (Pasaport sau ID ori Driver License american, , student ID-ul international nu este acceptat!!!) circularea pe strada cu bauturi alcoolice desfacute poate duce la arestarea sau petrecerea noptii in inchisoare, la fel si furtul de orice fel nu este tolerat si poate duce la zile sau luni de inchisoare !!!! au fost cazuri de studenti care s-au trezit pe la inchisoare sau au avut de a face cu politia inclusiv romanii care au crezut ca furtul o sa fie tolerat aici, asa ca mare atentie!!!
- intrarea in anumite cluburi si baruri se plateste 5-10$ , nu si insa cei care au ID de localnic, asa ca daca mergeti prin Salisbury merita sa faceti un ID de Maryland.
- pentru ID sau Driver License aveti nevoie de pasaport,social security si doua dovezi de adresa , care poate fi o scrisoare de la banca, scrisoare de la Social Security, contractul de inchiriere, cecul de la locul de munca, in principal scrisori oficiale cu adresa ta pe ele.
- cartelele telefonice se folosesc formand numarul 1800.... plus PIN-ul, e de preferat sa folositi telefon fix pentru ca atunci e gratuit( sunt cateva in interior la International Student Service), daca folositi telefon public va taxeaza vreo 65 de centi .
- Biserica Baptista de la strada 1 langa 7Eleven, cat si cea Catolica de pe strada 17 verile trecute (posibil si aceasta vara) au oferit o data sau de doua ori pe saptamana mancare gratuita pentru studenti, daca o sa aveti nevoie candva e bine de stiut unde puteti gasi o mancare calda si cineva cu care sa conversati in engleza.
Mai multe detalii de ultima ora gasiti pe situl Ghidul Studentului International postat in partea dreapta pe site.

No comments:

Post a Comment